The Summit Within Summary, Notes And Extra Questions

The Summit Within


The Story, "The Summit Within" starts with major H.P.S Ahluwalia was a member of the first successful Indian expedition to Mount Everest in 1965. How did he feel when he stood on the highest point in the world? Let us hear his story in his words — climbing the summit and, then, the more difficult task of climbing the summit within.

Beginning with The Story

Of all the emotions which surged through me as I stood on the summit of Everest, looking over miles of the panorama below us, the dominant one I think was humility. The physical in me seemed to say, ‘Thank God, it’s all over!” However, instead of being jubilant, there was a tinge of sadness. Was it because I had already done the ‘ultimate’ in climbing and there would be nothing higher to climb and all roads hereafter would lead down? By climbing the summit of Everest you are overwhelmed by a deep sense of joy and thankfulness. It is a joy that lasts a lifetime. The experience changes you completely. The man who has been to the mountains is never the same again. As I look back at life after climbing Everest I cannot help remarking about the other summit — the summit of the mind — no less formidable and no easier to climb.

Even when getting down from the summit, once the physical exhaustion had gone, I began asking myself the question of why I had climbed Everest. Why did the act of reaching the summit have such a hold on my imagination? It was already a thing of the past, something did yesterday. With every passing day, it would become more remote. And then what would remain? Would my memories fade slowly away?

All these thoughts led me to question myself as to why people climb mountains. It is not easy to answer the question. The simplest answer would be, as others have said, “Because it is there.” It presents great difficulties. Man takes delight in overcoming obstacles. The obstacles in climbing a mountain are physical. A climb to a summit means endurance, persistence, and willpower. The demonstration of these physical qualities is no doubt exhilarating, as it was for me also.

I have a more personal answer to the question. From my childhood, I have been attracted by mountains. I had been miserable, lost, when away from mountains, in the plains. Mountains are nature at their best. Their beauty and majesty pose a great challenge, and like many, I believe that mountains are a means of communion with God

Once having granted this, the question remains: Why Everest? Because it is the highest, the mightiest, and has defied many previous attempts. It takes the last ounce of one’s energy. It is a brutal struggle with rock and ice. Once taken up, it cannot be given up halfway even when one’s life is at stake. The passage back is as difficult as the passage onwards. And then, when the summit is climbed, there is the exhilaration, the joy of having done something, the sense of a battle fought and won. There is a feeling of victory and happiness.

Glimpsing a peak in the distance, I get transported to another world. I experience a change within myself that can only be called mystical. By its beauty, aloofness, might, ruggedness, and the difficulties encountered on the way, the peak draws me to it — as Everest did. It is a challenge that is difficult to resist.

Looking back I find that I have not yet fully explained why I climbed Everest. It is like answering a question about why you breathe. Why do you help your neighbor? Why do you want to do good acts? There is no final answer possible.

And then there is the fact that Everest is not just a physical climb. The man who has been to the mountain-top becomes conscious in a special manner of his smallness in this large universe.

The physical conquest of a mountain is only one part of the achievement. There is more to it than that. It is followed by a sense of fulfillment. There is the satisfaction of a deep urge to rise above one’s surroundings. It is the eternal love for adventure in man. The experience is not merely physical. It is emotional. It is spiritual

Consider a typical climb, towards the summit on the last heights. You are sharing a rope with another climber. Your firm in. He cuts the steps in the hard ice. Then he belays and you inch your way up. The climb is grim. You strain every nerve as you take every step. Famous climbers have left records of the help given by others. They have also recorded how they needed just that help. Else they might have given up. Breathing is difficult. You curse yourself for having let yourself in for this. You wonder why you ever undertook the ascent. There are moments when you feel like going back. It would be sheer relief to go down, instead of up. But almost at once, you snap out of that mood. There is something in you that does not let you give up the struggle. And you go on. Your companion keeps up with you. Just another fifty feet. Or a hundred, maybe. You ask yourself: Is there no end? You look at your companion and he looks at you. You draw inspiration from each other. And then, without first being aware of it, you are at the summit.

Looking around from the summit you tell yourself that it was worthwhile. Other silvery peaks appear through the clouds. If you are lucky the sun may be on them.

The surrounding peaks look like a jeweled necklace around the neck of your summit. Below, you see vast valleys sloping into the distance. It is an ennobling, enriching experience to just look down from the summit of a mountain. You bow down and make your obeisance to whichever God you worship.

I left on Everest a picture of Guru Nanak. Rawat left a picture of Goddess Durga. Phu Dorji left a relic of the Buddha. Edmund Hillary had buried a cross under a cairn (a heap of rocks and stones) in the snow. These are not symbols of conquest but reverence.

The experience of having climbed to the summit changes you completely. There is another summit. It is within yourself. It is in your mind. Each man carries within himself his mountain peak. He must climb it to reach a fuller knowledge of himself. It is fearful and unscalable. It cannot be climbed by anyone else. You have to do it. The physical act of climbing to the summit of a mountain outside is akin to the act of climbing the mountain within. The effects of both climbs are the same. Whether the mountain you climb is physical or emotional and spiritual, the climb will certainly change you. It teaches you much about the world and yourself.

I venture to think that my experience as an Everest has provided me with the inspiration to face life’s ordeals resolutely. Climbing the mountain was a worthwhile experience. The conquest of the internal summit is equally worthwhile. The internal summits are, perhaps, higher than Everest.

-By H.P.S Ahluwalia


Question And Answers

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 5 The Summit Within

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 5 The Summit Within

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 5 The Summit Within

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 5 The Summit Within

Comprehension Check (Page 80)

Question 1:
Standing on Everest, the writer was
(i) overjoyed
(ii) very sad.
(iii) jubilant and sad.
Choose the right item.

Question 2:
The emotion that gripped him was one of
(i) victory over hurdles.
(ii) humility and a sense of smallness.
(iii) greatness and self-importance.
(iv) joy of discovery.
Choose the right item.

Question 3:
“The summit of the mind” refers to
(i) great intellectual achievements.
(ii) the process of maturing mentally and spiritually.
(iii) Overcoming personal ambition for the common welfare.
(iv) living in the world of thought and imagination.
(v) the triumph of mind over worldly pleasures for a noble cause.
(vi) a fuller knowledge of oneself
Mark the item(s) not relevant.

Answers:

  1. (iii) jubilant and sad.
  2. (ii) humility and a sense of smallness.
  3. (vi) a fuller knowledge of oneself.

Working With the Text (Page 81)

Question 1:
Answer the following questions.

(i) What are the three qualities that played a major role in the author’s climb?
Answer:
The three qualities that ensured the success of the author were ‘endurance, persistence, and willpower.

(ii) Why is an adventure, which is risky, also pleasurable?
Answer:
Mountain climbing is a great adventure but is also risky. It is a great challenge and a doing challenging job is in itself pleasurable. It gives immense joy to the doers.

(iii) What was it about Mount Everest that the author found irresistible?
Answer:
Mount Everest attracted the author because it is the highest, the mightiest, and has defied many previous attempts. It takes the last ounce of one’s energy.

(iv) One does not do it (climb a high peak) for fame alone. What does one do it for?
Answer:
Conquering a summit is a great physical achievement. But more than that, it gives the climber emotional and spiritual satisfaction. It satisfies man’s eternal love for adventure.
(v) “He becomes conscious in a special manner of his smallness in this large universe”. This awareness defines an emotion mentioned in the first paragraph. Which is the emotion?
Answer:
That emotion is ‘humility’.

(vi) What were the ‘symbols of reverence’ left by members of the team on Everest?
Answer:
The author left on Everest a picture of Guru Nanak. Rawat left a picture of Goddess Durga. Phu Durgi left a relic of the Buddha. Edmund Hillary, being a Christian, buried a Cross under the rock. All these were symbols of reverence for God.

(vii) What according to the writer, did his experience as an Everester teach him?
Answer:
The experience of having conquered Mount Everest changed him completely. It made him realize his smallness.

Question 2:
Write a sentence against each of the following statements. Your sentence should explain the statement. You can pick out sentences from the text and rewrite them. The first one has been done for you.

(i) The experience changes you completely.
One who has been to the mountains is never the same again.
_________________________________________________
(ii) Man takes delight in overcoming obstacles.
_________________________________________________
(iii) Mountains are nature at its best
_________________________________________________
(iv) The going was difficult but the after-effects were satisfying
_________________________________________________
(v) The physical conquest of a mountain is a spiritual experience
_________________________________________________

Answer:

(ii) The obstacles in climbing a mountain are physical. A climb to a summit is a test of endurance and willpower. It is a challenge that is difficult to resist.
(iii) Everest is the highest and the mightiest and has defied many previous attempts.
(iv) When the summit is climbed, there is the joy of having done something, one has the feeling of victory and happiness.
(v) Mountains are a means of communion with God.

Working with Language (Page 82)

Question 1:
Look at the italicized phrases and their meanings given in brackets.

Mountains are nature (nature’s best form and appearance)
at its best.
Your life is at risk. (in danger; you run the risk of losing your life.) (it was his best/worst performance.)
He was at his (it was his best/worst performance.)
best/worst
in the last meeting.

Fill in the blanks in the following dialogues choosing suitable phrases from those given in the box.

at hand at once at all at a low ebb at first sight

  1. Teacher: You were away from school without permission. Go to the Principal________________ and submit your explanation.
    Pupil: Yes, Madam. But would you help me write it first?
  2. Arun: Are you unwell?
    Ila: No, not___________________ Why do you ask?
    Arun: If you were unwell. I would send you to my uncle.
    He is a doctor.
  3. Mary: Almost every Indian film has an episode of love________________________ .
    David: Is that what makes them so popular in foreign countries?
  4. You look depressed. Why are your spirits_______________________ today?
    (Use such in the phrase)
    Ashok: I have to write ten sentences using words that I never heard before.
  5. Your big moment is close______________________ .
    Jyoti: How should I welcome it?
    Shieba: Get up and receive the trophy.

Answer:

  1. at once
  2. at all
  3. at first sight
  4. at such a low ebb
  5. at hand.

Question 2:
Write the noun forms of the following words adding -ance or -ence to each.

  1. endure ______________________
  2. persist_____________
  3. signify____________________
  4. confide___________
  5. maintain ___________________
  6. abhor_____________

Answer:

  1. endurance
  2. persistence
  3. significance
  4. confidence
  5. maintenance
  6. abhorrence.

Question 3:
(i) Match words under A with their meanings under B.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 5 The Summit Within Page 82 Q3
Answer:
NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 5 The Summit Within Page 82 Q3.1

(ii) Fill in the blanks in the sentences below with appropriate words from under A.

  1. There were ___________________ obstacles on the way, but we reached our destination safely.
  2. We have no __________________ of finding out what happened there.
  3. Why he lives in a house ______________________ from any town or village is more than I can tell.
  4. __________________ by gratitude, we bowed to the speaker for his valuable advice.
  5. The old castle stands in a _______________________ position above the sleepy town.

Answer:

  1. formidable
  2. means
  3. remote
  4. Overwhelmed
  5. dominant.

Speaking and Writing (Page 83)

Write a composition describing a visit to the hills, or any place which you found beautiful and inspiring.
Before writing, work in small groups. Discuss the points given below and decide if you want to use some of these points in your composition.

  • Consider this Sentence
    Mountains are a means of communion with God.
  • Think of the act of worship or prayer. You believe yourself to be in the presence of the divine power. In a way, you are in communion with that power.
  • Imagine the climber on top of the summit—the height attained; the limitless sky above; the climber’s last ounce of energy spent; feelings of gratitude, humility, and peace.
  • The majesty of the mountains does bring you close to nature and the spirit and joy that lives there if you can feel it. Some compositions may be read aloud to the entire class afterward.

Answer:
For self attempt

MORE QUESTIONS SOLVED

I. SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

Question 1:
What do you know about H.P.S? Ahluwalia?
Answer:
Major H.P.S. Ahluwalia was a member of the first successful Indian expedition to Mount Everest in 1965.

Question 2:
Which other summit has been talked to by the author?
Answer:
The other summit that has been talked to by the author is the summit of the mind. In the author’s opinion climbing this

Question 3:
Why do people climb mountains?
Answer:
People climb mountains because it is a difficult task. They take delight in over­coming obstacles. The obstacles in climbing a mountain are physical. A climb to a summit means endurance, persistence, and willpower. The demonstration of these qualities is exhilarating.

Question 4:
How does the author view mountains?
Answer:
The author finds great joy in the company of mountains. He feels miserable in the plains. Their beauty and majesty pose a great challenge. The author be­lieves that mountains are a means of communion with God.

Question 5:
What features of Everest did draw the author to it?
Answer:
The beauty of Everest, its aloofness, might, and ruggedness drew the author to it. The difficulties that the author encountered on the way also were taken by him as challenges which he couldn’t resist.

II. LONG ANSWER TYPE QUESTIONS

Question 1:
Why did the author climb Mount Everest?
Answer:
The author climbed Mount Everest because it is the highest, the mightiest, and has defied many previous attempts. It takes the last ounce of one’s energy. It is a brutal struggle with rock and ice. Once taken up, it cannot be given up halfway because the passage back is as difficult as the passage onwards. And then, when the summit is climbed, there is the exhilaration, the joy of having done something, the sense of a battle fought and won. There is a feeling of victory and happiness.

Question 2:
How does Ahluwalia explain the title of the lesson, ‘The Summit Within’?
Answer:
The writer was a member of the team that reached the summit of Mount Everest. It was a great achievement. But he did not feel vain or heroic. He felt that his conquest of Everest was merely a physical experience. There was another summit within every person. It was his mind. One has to climb it also to get a fuller knowledge of oneself. This exercise is difficult. It also changes one as does standing on the summit of Mt. Everest.

Question 3:
How did Ahluwaliah feel standing on the summit?
Answer:
Ahluwalia was overwhelmed by a deep sense of joy and thankfulness. Looking around from the summit, Ahluwalia told himself that his adventure, though risky, was worthwhile. The surrounding peaks looked like a jeweled necklace. It was an ennobling and enriching experience. He was filled with humility. He thanked God and then left on Everest a picture of Guru Nanak.

Question 4:
How does Ahluwalia describe his achievement?
Answer:
Ahluwalia feels that Everest is not just a physical climb. Standing on the mountain’s top he felt how small he was in the big universe. He experienced a sense of fulfillment. It satisfied his love for adventure. The experience was not just physical, but also emotional and spiritual.

Question 5:
What problems do the climbers face as they climb a mountain?
Answer:
Breathing at great height is difficult. The climber has to cut the steps in the hard ice and he has to strain every nerve as he takes every step. Sometimes he curses himself for undertaking such a task. There are moments when he feels like going back for relief. But there is something that does not let him give up the struggle.


The Summit Within Extra Questions and Answers Class 8 English Honeydew

The Summit Within Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
Who was Major HPS Ahluwalia?
Answer:
Major HPS Ahluwalia was a member of the first successful Indian expedition to Mount Everest in 1965.

Question 2.
Why did the author say that “instead of being jubilant” there was a tinge of sadness?
Answer:
He said that “instead of being jubilant” there was a tinge of sadness because he had already done the ‘ultimate’ in climbing and there would be nothing higher to climb as all roads hereafter would lead down.

Question 3.
How was the experience of the author when he climbed mountains?
Answer:
By climbing the summit of Everest, the author was overwhelmed by a deep sense of joy and thankfulness. It was a joy that lasts a lifetime. The experience changed him completely.

Question 4.
Explain why the Author summit Everest?
Answer:
According to the author, the Summit presents great difficulties. Man takes delight in ever-coming obstacles. The obstacles in climbing a mountain are physical. A climb to a mountain means endurance, persistence, and willpower, so it is very exciting to climb the mountains.

Question 5.
Why did the author feel a change within himself?
Answer:
He experienced change within himself which is called mystical because of the beauty, aloofness, might, ruggedness, and the difficulties encountered on the way.

Question 6.
Why did they leave the picture of God at Everest?
Answer:
He left on Everest a picture of Guru Nanak. Rawat left a picture of goddess Durga, Phu Dorji left a relic of the Buddha, Edmund Hillary had buried a cross under a cairn (a heap of rocks & stones) in the snow. These are not symbols of conquest but reverence.

Question 7.
Write the physical and spiritual aspects of summit Mountain?
Answer:
Whether the mountain you climb is physical or emotional and spiritual, the climb will certainly change people. It teaches us much about the world & ourselves.

Question 8.
Why did the author says that “internal summit are, perhaps, higher than Everest”?
Answer:
He said, “Internal summits are perhaps, higher than Everest”. Because his experience as an Everest has inspired him to face life’s ordeals resolutely. Climbing mountains gives a worthwhile experience.

Question 9.
“The man who has been to the mountains is never the same again”. Why?
Answer:
“The man who has been to the mountains is never the same again” because it is not easier to climb the summit. Although it is physical exhaustion obstacles in climbing a mountain are physical. Because the experience is worthwhile.

Question 10.
Why did the author climb mountains?
Answer:
The author has been attracted by Mountains from his childhood. He felt miserable and lost when he was away from mountains in the plains. Its beauty and majesty pose a great challenge and they were means of communion with God. So he climbed mountains.

Question 11.
Why does the author become sad about reaching the top of the mountain?
Answer:
On reaching the top of the mountain, the author became sad because his goal had been attained & now a certain vacuum had been overcome in the absence of an aim. Also, the highest had been reached & the author realizes that from here on the journey would only lead downwards.

Question 12.
What does Ahluwalia have to say about the relationship between mountain climbing and life?
Answer:
According to HPS Ahluwalia, there is a very close connection between these two journeys. His experience as an Everest climber inspired him to face life’s ordeals with great confidence.

Question 13.
How does the author view himself in the light of his surroundings, as he reaches the summit?
Answer:
The author becomes more and more conscious of his smallness as he sees the universe from the mountain peak.

Question 14.
Standing On Everest, the writer was
(i) overjoyed
(ii) very sad
(iii) jubilant and sad.
Choose the right item.
Answer:
(iii) jubilant and sad.

Question 15.
The emotion that gripped him was one of
(i) victory over hurdles.
(ii) humility and a sense of smallness.
(iii) greatness and self-importance.
(iv) joy of discovery.
Choose the right item.
Answer:
(ii) humility and a sense of smallness.

Question 16.
“The summit of the mind” refers to
(i) great intellectual achievements.
(ii) the process of maturing mentally and spiritually.
(iii) overcoming personal ambition for the common welfare.
(iv) living in the world of thought and imagination.
(v) the triumph of mind over worldly pleasures for a noble cause.
(vi) a fuller knowledge of oneself.
Mark the items(s) not relevant.
Answer:
(i), (iii), (iv) and (v) are not relevant.

The Summit Within Extra Questions and Answers Long Answer Type

Question 1.
‘The internal summit is, perhaps, higher than Everest’. What qualities do a human being should possess?
Answer:
Man forces both internal and external constraints and challenges. The dilemmas and insecurities leave one weak. Intolerable pain and conflicts needed to be conquered as various mountaineers physically. The qualities needed are endurance, vision, persistence, and willpower. Hurdles break one’s confidence but that should be overcome with enriching experiences.

Question 2.
‘Mountains are nature at its best why? Major Ahluwalia talks about this in the lesson.
Answer:
Mountains are nature’s blessing because they are the abode of flora and fauna. They are mystic, serene, calm, and quiet. One could experience closeness to God’s abode, heavenly father’s home from where it is considered that heavenly brink is showered upon all living creatures.

The Summit Within Extra Questions and Answers Reference to Context

Passage 1
Of all the emotions which surged through me as I stood on the summit of Everest, looking over miles of the panorama below us, the dominant one I think was humility. The physical in me seemed to say, ‘Thank God, it’s all over!” However, instead of being jubilant, there was a tinge of sadness. Was it because I had already done the ‘ultimate’ in climbing and there would be nothing higher to climb and all roads hereafter would lead down? By climbing the summit of Everest you are overwhelmed by a deep sense of joy and thankfulness. It is a joy that lasts a lifetime. The experience changes you completely. The man who has been to the mountains is never the same again.

Question 1.
What emotion took over Major Ahluwalia when he reached the summit?
Answer:
Major Ahluwalia successfully climbed Everest, the emotion that took over was ‘humility’.

Question 2.
Why was Major not that happy after conquering the highest mountain?
Ans.
Major took a panoramic view but he was not as jubilant as he should have been. He felt that there would be nothing higher to climb than the highest peak.

Question 3.
Why was he thankful?
Answer:
Major admired the vastness of the earth. He was very much thankful for attaining success in climbing Mount Everest.

Question 4.
Why can the man be never the same again?
Answer:
After climbing the highest mountain, one would feel the smallness in the vast universe.

Question 5.
Give the meaning of the word ‘Panorama’.
Answer:
Complete view.

Passage 2

All these thoughts led me to question myself as to why people climb mountains. It is not easy to answer the question. The simplest answer would be, as others have said, “Because it is there.” It presents great difficulties. Man takes delight in overcoming obstacles. The obstacles, in climbing a mountain are physical. A climb to a summit means endurance, persistence, and willpower. The demonstration of these physical qualities is no doubt exhilarating, as it was for me also. I have a more personal answer to the question. From my childhood, I Save been attracted by mountains. I had been miserable, lost, when away from mountains, in the plains. Mountain is nature at its best. Their beauty and majesty pose a great challenge, and like many, I believe that mountains are a means of communion with God.

Question 1.
Why do people climb mountains?
Answer:
Mountains always pose challenges to a man. It stands for firmness and puts obstacles in the path.

Question 2.
What is the meaning of ‘A climb to a summit?
Answer:
Endurance, persistence, and willpower.

Question 3.
What quality is ‘exhilarating1 for him?
Answer:
The demonstration of these physical qualities is exhilarating for him.

Question 4.
What was his childhood belief about mountains?
Answer:
Mountains are a means of communion with God.

Question 5.
Find the suitable word with the same meaning as ‘state or feeling of close relationship’.
Answer:
Communion.

Passage 3

Consider a typical climb, towards the summit on the last heights. You are sharing a rope with another climber. Your firm in. He cuts the steps in the hard ice. Then he belays and you inch your way up. The climb is grim. You strain every nerve as you take every step. Famous climbers have left records of the help given by others. They have also recorded how they needed just that help. Else they might have given up.

Breathing is difficult. You curse yourself for having let yourself in for this. You wonder why you ever undertook the ascent. There are moments when you feel like going back. It would be sheer relief to go down, instead of up. But almost at once, you snap out of that mood. There is something in you that does not let you give up the mystical: spiritual ascent: climb firm in: make yourself firm belays: fixes a rope.

The Summit Within 79 struggle. And you go on. Your companion keeps up with you. Just another fifty feet. Or a hundred, maybe. You ask yourself: Is there no end? You look at your companion and he looks at you. You draw inspiration from each other. And then, without first being aware of it, you are at the summit.

Question 1.
Explain ‘the climb is grim’.
Answer:
Towards the summit one cuts the step in the hard ice and makes one for the other. Strenuous efforts make a climber successful.

Question 2.
How are the records of famous climbers helpful?
Answer:
The records of famous climbers help in facing difficulties.

Question 3.
It also boosts the morale of the climbers. Do you think Major also wanted to ‘give up?
Answer:
Major revealed that climbers curse themselves for putting their lives in danger. Because they feel exhausted and breathless.

Question 4.
How does the mood give a boost?
Answer:
Sometimes the depressing thoughts took over a climber but the companions draw inspiration from each other.

Question 5.
Change the word ‘grim’ an adjective into a noun.
Answer:
Grim – grimace.

MCQ's

Question 1.
Standing on Everest, Ahluwalia was filled with the emotion of
(a) great pleasure
(b) much excitement
(c) great pride
(d) much humility

Question 2.
According to Ahluwalia the man who returns after climbing the mountains is a
(a) changed man
(b) sick man
(c) great man
(d) proud man

Question 3.
People climb mountains because they
(a) have nothing better to do
(b) get much money and name
(c) feel happy in overcoming obstacles
(d) are paid for it

Question 4.
Ahluwalia says that mountains are
(a) necessary for rains
(b) nature at its best
(c) things to be worshipped
(d) essential for our life

Question 5.
Seeing a mountain peak from a distance Ahluwalia feels that
(a) it looks very beautiful
(b) its beauty is great
(c) it offers a challenge that is difficult to resist
(d) it brings fear to the mind

Question 6.
While climbing the mountains, the climbers get inspiration from
(a) the beautiful nature
(b) difficulties of climbing
(c) thinking of God
(d) each other

Question 7.
A climber bows down to God
(a) when he starts climbing
(b) when he reaches the top
(c) when he finds great difficulties
(d) when he sees the beauty around

Question 8.
Name the mountain where the writer had climbed.
(a) Mount Everest
(b) Kanchenjunga
(c) Nanda Devi
(d) Kamet

Question 9.
How does the experience of the other summit change one completely?
(a) It makes the writer more conscious and aware.
(b) it makes the writer proud.
(c) it makes the writer jubilant.
(d) It makes the writer compassionate.

Question 10.
What are the three necessary qualities to reach the summit?
(a) Endurance, persistence, and willpower
(b) Endurance, persistence, and obstacles
(c) Hindrance, obstacles, and blockage
(d) Courage, jubilation, and hard work

Post a Comment

Previous Post Next Post