Bepin Choudhury Lapse of Memory Summary, Extra Questions And Notes

Bepin Choudhury Lapse of Memory Summary, Extra Questions And Notes

Bepin Choudhury Lapse of Memory Summary, Extra Questions And Notes

BEPIN CHOUDHARY’S LAPSE OF MEMORY

 

Chapter (Summary):

Every Monday, on his way back from work, Bepin Choudhury would drop in at Kalicharan's in New Market to buy books. Crime stories, ghost stories and thrillers. He had to buy at least five at a time to last him through the week. 
He lived alone, was not a good mixer, had few friends, and didn’t like spending time in idle chat. Today, at Kalicharan’s, Bepin Babu had the feeling that someone was observing him from close quarters. He turned round and found himself looking at a round faced, meek looking man who now broke into a smile. “I don’t suppose you recognise me.” “Have we met before?” asked Bepin Babu. 
The man looked greatly surprised. “We met every day for a whole week. I arranged for a car to take you to the Hudroo falls. 

In 1958. In Ranchi. My name is Parimal Ghose.” “Ranchi?” Now Bepin Babu realised that it was not he but this man who was making a mistake. Bepin Babu had never been to Ranchi. He had been at the point of going several times, but never made it.

He smiled and said, “Do you know who I am?” The man raised his eyebrows, bit his tongue and said, “Do I know you? Who doesn’t know Bepin Choudhury?” Bepin Babu now turned towards the bookshelves and said, “Still you’re making a mistake. One often does. I’ve never been to Ranchi.”

The man now laughed aloud. “What are you saying, Mr Choudhury? You had a fall in Hudroo and cut your right knee. I brought you iodine. I had fixed up a car for you to go to Netarhat the next day, but you couldn’t because of the pain in the knee.

Can’t you recall anything? Someone else you know was also in Ranchi at that time.

Mr Dinesh Mukerji. You stayed in a bungalow. You said you didn’t like hotel food and would prefer to have your meals cooked by a bawarchi. Mr Mukerji stayed with his sister.

You had a big argument about the moon landing, remember? I’ll tell you more: you always carried a bag with your books in it on your sight-seeing trips. Am I right or not?” Bepin Babu spoke quietly, his eyes still on the books.

“Which month in ’58 are you talking about?” The man said, “October.” “No, sir,” said Bepin Babu. “I spent Puja in ’58 with a friend in Kanpur. You’re making a mistake. Good day.” But the man didn’t go, nor did he stop talking. “Very strange. One evening I had tea with you in a veranda of your bungalow. You spoke about your family. You said you had no children, and that you had lost your wife ten years ago. Your only brother had died insane, which is why you didn’t want to visit the mental hospital in Ranchi...”

When Bepin Babu had paid for the books and was leaving the shop, the man was still looking at him in utter disbelief.

Bepin Babu’s car was safely parked in Bertram Street by the Lighthouse Cinema. He told the driver as he got into the car, “Just drive by the Ganga, will you, Sitaram.” Driving up the Strand Road, Bepin Babu regretted having paid so much attention to the intruder. He had never been to Ranchi — no question about it.
It was inconceivable that he should forget such an incident which took place only six or seven years ago. He had an excellent memory. Unless — Bepin Babu’s head reeled.

Was he losing his mind? But how could that be? He was working daily in his office. It was a big firm, and he was doing a responsible job. He wasn’t aware of anything ever going seriously wrong. Only today he spoke for half an hour at an important meeting. And yet...

And yet the man knew a great deal about him. How? He even seemed to know some intimate details. The bag of books, wife’s death, brother’s insanity... The only mistake was about his having gone to Ranchi. Not a mistake; a deliberate lie. In ’58, during the Pujas, he was in Kanpur at his friend Haridas Bagchi’s place. All Bepin Babu had to do was write to — no, there was no way of writing to Haridas. Bepin Babu suddenly remembered that Haridas had left with his wife for Japan some weeks ago, and he didn’t have his address

But where was the need for proof? He himself was fully aware that he hadn’t been to Ranchi — and that was that.

The river breeze was bracing, and yet a slight discomfort lingered in Bepin Babu’s mind. Around Hastings, Bepin Babu decided to roll up his trousers and take a look at his right knee. There was the mark of an old inch-long cut. It was impossible to tell when the injury had occurred.

Had he never had a fall as a boy and cut his knee? He tried to recall such an incident, but couldn’t. 

Then Bepin Babu suddenly thought of Dinesh Mukerji. The man had said that Dinesh was in Ranchi at the same time. The best thing surely would be to ask him. He lived quite near — in Beninandan Street. What about going right now? But then, if he had really never been to Ranchi, what would Dinesh think if Bepin Babu asked for a confirmation? He would probably conclude Bepin Babu was going nuts. No; it would be ridiculous to ask him.

And he knew how ruthless Dinesh’s sarcasm could be.

Sipping a cold drink in his air-conditioned living room, Bepin Babu felt at ease again. Such a nuisance! Just because they have nothing else to do, they go about getting into other people’s hair. 

After dinner, snuggling in bed with one of the new thrillers, Bepin Babu forgot all about the man in New Market.

Next day, in the office, Bepin Babu noticed that with every passing hour, the previous day’s encounter was occupying more and more of his mind. If the man knew so much about Bepin Babu, how could he make such a mistake about the Ranchi trip?

Just before lunch Bepin Babu decided to ring up Dinesh Mukerji. It was better to settle the question over the phone; at least the embarrassment on his face wouldn’t show.

Two-Three-Five-Six-One-Six. Bepin Babu dialled the number. “Hallo.” “Is that Dinesh? This is Bepin here.” “Well, well — what’s the news?” “I just wanted to find out if you recalled an incident which took place in’ 58.” 
“’58? What incident?”
“Were you in Calcutta right through that year? That’s the first thing I’ve got to know.”
“Wait just a minute... ’58... just let me check in my diary.” 
For a minute there was silence. Bepin Babu could feel that his heartbeat had gone up. He was sweating a little.
“Hallo.”
“Yes.”
I've got it. I’d been out twice.”
“Where?” 
“Once in February — nearby — to Krishnanagar to a nephew’s wedding. And then... but you’d know about this one. The trip to Ranchi. You were there too. That’s all. But what’s all this sleuthing about?”
“No. I just wanted to — anyway, thanks.”

Bepin Babu slammed the receiver down and gripped his head with his hands. He felt his head swimming. A chill seemed to spread over his body. There were sandwiches in his tiffin box, but he didn’t eat them. He had lost his appetite.  

After lunch-time, Bepin Babu realised that he couldn’t possibly carry on sitting at his desk and working. This had never happened in the twenty-five years he had been with the firm. He had a reputation for being a tireless, conscientious worker. But today his head was in a whirl.

Back home at two-thirty, Bepin Babu lay down in bed and tried to gather his wits together. He knew that it was possible to lose one’s memory through an injury in the head, but he didn’t know of a single instance of someone remembering everything except one particular incident — and a fairly recent and significant one at that. He had always wanted to go to Ranchi; to have gone there, done things, and not to remember was something utterly impossible. 

At seven thirty, Bepin Babu’s servant came and announced, “Chuni Babu, sir. Says it’s very important.” Bepin Babu knew what Chuni had come for. Chunilal had been at school with him. He’d been having a rough time lately and had been coming to see him about a job. Bepin Babu knew it was not possible to do anything for him and, in fact, told him so. But Chuni kept turning up like a bad penny.

Bepin Babu sent word that not only was it not possible for him to see Chuni now, but not in several weeks.

But as soon as the servant stepped out of the room, it struck Bepin Babu that Chuni might remember something about the ’58 trip. There was no harm in asking him. 

Bepin Babu hurried down the stairs and into the living room. Chuni was about to leave, but seeing Bepin Babu appear, he turned round hopefully. 

Bepin Babu didn’t beat about the bush. 

“Listen, Chuni - I want to ask you something. You have a good memory, and you've been seeing me off and on for a long time. Just throw your mind back and tell me - did I go to Ranchi in ’58?” 

Chuni said, “’58? It must have been ’58. Or was it ’59?”

“You’re sure that I did go to Ranchi?” 

Chuni’s look of amazement was not unmixed with worry

“D’ you mean you have doubts about having gone at all?”

“Did I go? Do you remember clearly?” 

Chuni sat down on the sofa, fixed Bepin Babu with a long, hard stare and said, “Bepin, have you taken to drugs or something? As far as I know, you had a clean record where such things were concerned. I know that old friendships don’t mean much to you, but at least you had a good memory. You can’t really mean that you’ve forgotten about the Ranchi trip?” 

Bepin Babu had to turn away from Chuni’s incredulous stare.

“Do you remember what my last job was?” asked Chunilal.

“Of course. You worked in a travel agency.” 

“You remember that and you don’t remember that it was I who fixed up your railway booking for Ranchi? I went to the station to see you off; one of the fans in your compartment was not working — I got an electrician to fix it. Have you forgotten everything? Whatever is the matter with you? You don’t look too well, you know.”

Bepin Babu sighed and shook his head. 

“I’ve been working too hard,” he said at last. “That must be the reason. Must see about consulting a specialist.” 

Doubtless it was Bepin’s condition which made Chunilal leave without mentioning anything about a job. 

Paresh Chanda was a young physician with a pair of bright eyes and a sharp nose. He became thoughtful when he heard about Bepin Babu’s symptoms. “Look, Dr Chanda,” said Bepin Babu desperately, “You must cure me of this horrible illness. I can’t tell you how it's affecting my work.” 

Dr Chanda shook his head. “You know what, Mr Choudhury,” he said. “I’ve never had to deal with a case such as yours. Frankly, this is quite outside my field of experience. But I have one suggestion. I don’t know if it’ll work, but it’s worth a try. It can do no harm.” Bepin Babu leaned forward anxiously. “As far as I can make out,” said Dr Chanda, “And I think you’re of the same opinion — you must have been to Ranchi, but due to some unknown reason, the entire episode has slipped out of your mind. What I suggest is that you go to Ranchi once again. The sight of the place may remind you of your trip. This is not impossible. More than that I cannot do at the moment. I’m prescribing a nerve tonic and a tranquilliser. Sleep is essential, or the symptoms will get more pronounced.” Bepin Babu felt somewhat better the next morning. After breakfast, he rang up his office, gave some instructions and then procured a first class ticket for Ranchi for the same evening.

Getting off the train at Ranchi next morning, he realised at once that he had never been there before
He came out of the station, took a taxi and drove around the town for a while.
He realised that the streets, the buildings, the hotels, the bazaars, the Morabadi Hill — with none of these had he the slightest acquaintance.
Would a trip to the Hudroo Falls help? He didn't believe so, but, at the same time, he didn't wish to leave with the feeling that he hadn’t tried enough. So he arranged for a car and left for Hudroo in the afternoon. 

At five o’clock the same afternoon in Hudroo, two Gujarati gentlemen from a group of picnickers discovered Bepin Babu lying unconscious beside a boulder. When he came round, the first thing Bepin Babu said was, “I’m finished. There’s no hope left.”

Next morning, Bepin Babu was back in Calcutta. He realised that there was truly no hope for him. Soon he would lose everything: his will to work, his confidence, his ability, his balance of mind. Was he going to end up in the asylum at...? Bepin Babu couldn’t think any more. 

Back home, he rang up Dr Chanda and asked him to come over. Then, after a shower, he got into bed with an ice bag clamped on his head. Just then the servant brought him a letter which someone had left in the letter box. A greenish envelope with his name in red ink on it.  

Above the name it said ‘Urgent and Confidential’. In spite of his condition, Bepin Babu had a feeling that he ought to go through the letter. He tore open the envelope and took out the letter. This is what he read —

Dear Bepin,
I had no idea that affluence would bring about the kind of change in you that it has done. Was it so difficult for you to help out an old friend down on his luck? I have no money, so my resources are limited. What I have is imagination, a part of which I used in retribution of your unfeeling behaviour. Well, you’ll be all right again now. A novel I’ve written is being considered by a publisher. If he likes it enough, it'll see me through the next few months.
Yours
Chunilal 

When Dr Chanda came, Bepin Babu said, “I’m fine. It all came back as soon as I got off the train at Ranchi.”

“A unique case,” said Dr Chanda. “I shall certainly write about it in a medical journal.” 

 “The reason why I sent for you,” said Bepin Babu, “is that I have a pain in the hip from a fall I had in Ranchi. If you could prescribe a pain killer…” 

By:- Satyajit Roy

Conclusion

Bepin Choudhury’s Lapse of memory is a humorous story about a man, Bepin Choudhury. He is the protagonist of the story who thinks he is sick. He meets people who tell him about an incident which he does not remember at all. This confuses Bepin a lot because he feels only one memory is missing. He remembers everything well but not what the other gentlemen convince him of. Thus, it is convincing enough for him that he has gotten a lapse of memory. The whole story follows all the events and his journey to find out the truth. However, we come to know at the end that it was all made up. His old friend played a practical joke on him out of spite. Bepin did not help his friend in need so his friend did all this. It was all a set up all along, Bepin was always fine.

Question And Answers

Extract 1

Directions ( Q. Nos. 1-6 ) Read the extract given below and answer the following questions.

“Bepin, have you taken to drugs or something? As far as I know, you had a clean record where such things were concerned.

I know that old friendship don’t mean much to you, but at least  you had a good memory. You can’t really mean that you have forgotten about the Ranchi trip.”

1. Who is the speaker of these lines?

(a) Bepin Choudhury
(b) Chunilal
(c) Parimal Ghose
(d) Dinesh Mukherji

Ans. (b) Chunilal

2. What was the purpose of his visit at Bepin Babu’s residence ?

(a) To seek medical help
(b) To seek help to find a job
(c) To sell an investment policy
(d) To lend him books

Ans. (b) To seek help to find a job

3. What was the nature of his last job ?

(a) Teacher
(b) Tourist guide
(c) Travel agent
(d) Investment banker

Ans. (c) Travel agent

4. Discuss the theme of friendship as it emerges in the story.

Ans. The friendship between Chunilal and Bepin Choudhury witnesses changing dynamics. Bepin Choudhury refuses to help his friend in need and Chunilal almost proves his friend to have gone mad.

5. Describe the tone of the speaker.

Ans. In the above lines, the tone of the speaker has mixed reactions like anger, frustration, pity and sarcasm.

6. Why was the speaker alarmed?

Ans. The speaker gets alarmed because he thinks that Bepin Choudhury had started taking drugs.

Extract 2

Directions ( Q. Nos. 1-6 ) Read the extract given below and answer the following questions.

When Dr Chanda came, Bepin Babu said, “I’m fine. It all came back as soon as I got off the train at Ranchi.” ‘A unique case,’ said Dr Chanda. “I shall certainly write about it in a medical journal.”

“The reason why I sent for you,” said Bepin Babu, “is that I have a pain in the hip from a fall I had in Ranchi. If you could prescribe a pain killer”.

1. Why was Dr Chanda surprised?

(a) Because Bepin Babu’s case was a unique one
(b) Because Bepin Babu had become will without medication
(c) Because Bepin Babu needed a painkiller
(d) Because Bepin Babu had hurt his hip

Ans. (a) Because Bepin Babu’s case was a unique one

2. Why does Bipin Babu choose to tell a le to Dr Chanda?

(a) Bepin Babu was too embarrassed to tell Dr Chanda the truth
(b) Bepin Babu thought Dr Chanda was an ally of Chunilal
(c) Bepin Babu wanted to confuse Dr Chanda
(d) Bepin Babu had lost it completely

Ans. (a) Bepin Babu was too embarrassed to tell Dr Chanda the truth

3. Dr Chanda thinks of writing about Bepin Babu’s case in a ……….

(a) newspaper
(b) health magazine
(c) medical journal
(d) anthology

Ans. (c) medical journal

4. Did Bepin Babu need a painkiller ?

Ans. No, Bepin Babu did not need the painkiller. He was asking Dr Chanda to treat his hip since, prior to his reading Chunilal’s letter he had sent for the doctor.

5. Does Bepin Babu share details of this incident with anyone ?

Ans. No, Bepin Babu would not have shared the details of this incident with anybody. He did not wish to make himself an object of humiliation.

6. What had happened to Bepin Babu?

Ans. Nothing was wrong with Bepin Babu. He had merely been tricked by Chunilal. There was no lapse of memory to Bepin Babu.


Question 1.
Why did Bepin Choudhury drop at Kalicharan’s in new market?
Answer:
On every Monday, Bepin Choudhury dropped at Kalicharan’s new market to buy books. Crime stories, ghost stories and thriller stories he had to buy at least 5 at a time to last him through the week.

Question 2.
Why did Bepin like to read books?
Answer:
Bepin Chaudhury was fond of reading books. He lived alone and did not mix up with others^ Neither did he like to waste his time in idle chats.

Question 3.
Who was observing Bepin Choudhary at bodk shop?
Answer:
The man was Parimal Ghose, who met Bepin in 1958 in Ranchi. He used to meet Bepin whole week to arrange car to take him to the Hudroo Falls.

Question 4.
What happened with Bepin Choudhary at Ranchi? How did Mr. Parimal help him?
Answer:
Bepin Choudhary had a fall in Hudroo and cut his right knee. Then Parimal brought iodine to him. He also fixed up car for him to go to Netarhat, the next day.

Question 5.
According to man, where was Bepin Choudhary in ’58?
Answer:
According to man, Bepin Babu was in his bungalow in Ranchi. But according to Bepin, he spent a puja in ’58 with a friend in Kanpur.

Question 6.
How did you know that the man knew Bepin Chaudhary?
Answer:
We got to know that the man knew him because he gave a brief description about Bepin that is: He always carries books with him. He had no children and his wife passed away 10 years ago. He didn’t like hotel food and so he had his meal cooked by Bawarchi.

Question 7.
Who was Paresh Chandra? And what he suggested for Bepin?
Answer:
Paresh Chandra was a young physician with a pair of bright eyes and a sharp nose. He suggested Bepin to go to Ranchi once again that can make him to remind the entire trip. Dr. Chandra also doesn’t know much about this kind of disease but he gave suggestion and some tranquilliser and a nerve tonic to make him sleep well.

Question 8.
Why did Bepin Babu said that there is no hope for him?
Answer:
Bepin Babu said that there is no hope for him because when he reached to Ranchi he did not have memory of his trip. He went to Hudroo Falls also but found nothing, and now he thought that he would lose everything; his will to work, his confidence, his ability etc.

Question 9.
Who sent the letter to Bepin and what was written there?
Answer:
The letter was sent by Chunnilal. He wrote that he had no money, his resources were limited. What he had was imagination, which he had used to write a novel and it would be published soon.

Question 10.
At last what did Bepin said to Dr. Chandra?
Answer:
Bepin said that “I’m fine. It all came back as soon as I got off the train at Ranchi”, and he called him because he had pain in his hip because he fell in Ranchi and a painkiller could work on it.

Question 11.
What happened at Kalicharan’s shop?
Answer:
Bepin Babu used to buy books every Monday. One day, he observed that someone was looking at him keenly. He introduced himself as Parimal Ghose.

Question 12.
What did the man say about himself?
Answer:
The man was surprised and said that they met every day for a whole week. He also arranged a car for him to take him to the Hudroo Falls in Ranchi in the year 1958.

Question 13.
How did Bepin get a cut on his right knee?
Answer:
Bepin Choudhary could not recollect about the reason of the scar. He was told by Parimal Ghose that he had a fall in Hudroo and cut his right knee. He bought him iodine.

Question 14.
What arrangements were made during his stay in Ranchi?
Answer:
Parimal informed Bepin that he stayed in a bungalow as he didn’t like hotel food and preferred to have his meals cooked by ‘bawarchi’.

Question 15.
What details of the family were known to Parimal and how?
Answer:
Parimal told him that he spoke about his family. He had no children and his wife died about ten years ago. His younger brother had died insane. He said that he had revealed all the details by himself. Yet Bepin didn’t believe him.

Question 16.
Do you think that Parimal successfully convinced Bepin about his visit to Ranchi?
Answer:
Bepin was sure that he never visited Ranchi. Although Parimal gave him evidence and references. Bepin left him in utter disbelief.

Question 17.
Why do you think was ‘Bepin Babu’s head reeled’?
Answer:
Bepin Babu was sure that he never visited Ranchi. But the intruder narrated incidents’with so much of conviction that Bepin Babu started doubting himself. He tried to find the reason of his forgetfulness.

Question 18.
Who was Haridas? Where did he go?
Answer:
Haridas was a friend of Bepin who stayed in Kanpur. Bepin visited him in October 1958 during puja. When Bepin was in a conflict with Parimal, he wanted to write to him. Then he realized that Haridas had left with his wife for Japan.

Question 19.
What was Bepin ‘sleuthing’ about?
Answer:
Bepin Babu called up Dinesh Mukerji to enquire about his visit to Ranchi. As Parimal Ghose mentioned him name when he was narrating incidents about Ranchi.

Question 20.
Why was ‘his head in a swirl’?
Answer:
Bepin was in dilemma because Parimal concocted a fake story about Bepin’s visit to Ranchi. He was at one of the important position in his office. He was doing his job perfectly. So he felt why such an important trip was slipped off his mind. ‘Is he getting insane’ he started losing faith over himself.

Question 21.
Who was Chunni? What kind of relationship do they share?
Answer:
Chunni Lai had been at school with Bepin Babu. He was not well off so he often visited him to get help in finding work. But Bepin Babu disliked him.

Question 22.
Why did the man stare at Bepin Babu in disbelief?
Answer:
The man stared at Bepin Babu in disbelief because Bepin Babu did not recognise him even though he was sure that he knew him and had met him in Ranchi.

Question 23.
Where did Bepin Babu say he went in October’ 58?
Answer:
Bepin Babu said that in October 58 he was in Kanpur.

Question 24.
Mention any three (or more) things that Parimal Ghose knew about Bepin Babu.
Answer:
Bepin Babu’s intimate secrets were known to Parimal Ghose:

  • He knew Bepin Babu had no children.
  • He had lost his wife 1 year ago.
  • His brother was died insane.

Question 25.
Why did Bepin Babu worry about what Parimal Ghose had said?
Answer:
Bepin Babu continuously worried about what Parimal Ghose had said because he had shown that he
knew many intimate facts about him. He knew about the bag of books, his wife’s death and his brother’s | insanity. Considering that Parimal Ghose knew so much about him. Bepin Bapu couldn’t say with conviction that he was making a mistake about the Ranchi trip.

Question 26.
How did he try to decide who was right in his memory or Parimal Ghose?
Answer:
Bepin Babu tried to check the people who were supposed to have a link with the Ranchi trip. He asked Dinesh Mukherjee about the trips. Dinesh Mukherjee increased his duality as he made a positive statement for Ranchi trip.

Question 27.
Why did Bepin Babu hesitate to visit Mr. Mukerji? Why did he finally decide to phone him?
Answer:
Bepin Babu hesitated to visit Mr. Mukerji thinking that it would be ridiculous if he had really visited Ranchi. Mukerji would think Bepin Babu had gone mad. Hence, Bepin Babu finally decided to phone him.

Question 28.
What did Mr. Mukerji say? Did it comfort Bepin Babu, or add to his worries?
Answer:
Mr. Mukerji confirmed that Bepin Babu had been to Ranchi in October 58. This further made him uncomfortable. Bepin Babu became so worried that he even lost his appetite.

Question 29.
Who was Chunilal? What did he want from Bepin Babu?
Answer:
Chunilal was an old schoolmate of Bepin Babu. He had been having a rough time lately and had been – coming to see Bepin Babu for a job.

Question 30.
Why was Dr. Chanda puzzled? What was unusual about Bepin Babu’s loss of memory?
Answer:
Paresh Chanda was a young physician. He had never dealt a case of memory loss. So he was puzzled. He gave a suggestioh to Bepin Babu to visit Ranchi again.

Question 31.
Had Bepin Babu reallyTost his memory and forgotten all about a trip to Ranchi?
Answer:
No, Bepin Babu had not really lost his memory. In fact, he had never been to Ranchi. It was all a plan made by Chunilal to teach him a lesson.

Question 32.
Why dp you think Chunilal did what he did? Chunilal says he had no money: What is it that he does have?
Answer:
Chunilal did what he did because Bepin Babu did not help him at a time when he had no money and required a job. However, Bepin Babu did not do anything for him. So he wanted to punish him by rekindling haunting memory of his fall near Hudroo. Chunilal seems to be a good writer with very fertile imagination. That is what he believes would help him to tide over his bad phase.

Question 33.
The author describes Bepin Babu as a serious and hardworking man. What evidence can you find in the story to support this?
Answer:
Bepin Babu was a serious and hardworking man. He worked daily in his office. He did not like to mix with the people and had few friends. He lived alone and didn’t like to spend time in idle chat.
He had been working for a big firm for the past 25 years and had a reputation for being a tireless conscientious worker.

Question 34.
Why did Bepin Babu change his mind about meeting Chunilal? What was the result of this meeting?
Answer:
Bepin Babu changed his mind about meeting Chunilal because he thought that it might be possible that the latter remember something about the Ranchi trip. When Chunilal confirmed that Bepin Babu had been to Ranchi Bepin Babu decided to see a specialist doctor.

Question 35.
Bepin Babu lost consciousness at Hudroo falls. What do you think was the reason for this?
Answer:
Bepin Babu might have slipped near Hudroo falls that made him unconscious.

Question 36.
How do you think Bepin Babu reacted when he found out that Chunilal had tricked him?
Answer:
Bepin Babu must be regretting when he found the truth about Chunilal. He must be upset for not helping his old friend who was in such a bad condition. Bepin Babu would be also angry on Chunilal for creating so much of chaos in his peaceful life.

Bepin Choudhury’s Lapse of Memory Extra Questions and Answers Long Answer Type

Question 1.
Bepin Chaudhary was losing confidence because of the force created around. What would you do to restore faith and confidence?
Answer:
Chunni Lai manipulated everything. He sent a man who concocted story with conviction. At first, he was unmoved, but later started interrogating himself. He tried to relive the places then only he realized the truth. If were at his place, I would have snapped the intruder and won’t let him disturb my inner peace.

Question 2.
Chunni Lai was talented yet ‘kept turning up like a bad penny’. What do you get about the character of Chunni Lai?
Answer:
Chunni Lai was a creative person. He was full of imagination and depicted the force as a reality. He successfully befooled Bepin Babu and manipulated him so well that he started doubting himself. Although he was close to perfection and skill, yet he used it in a wrong way. He thrived the one whom he visit seeking help. He should have understood his talent and used it constructively rather than harassing an intelligent man who was busy doing his own work. Chunni Lai was revengeful and tricked Bepin Babu.

Bepin Choudhury’s Lapse of Memory Extra Questions and Answers Reference to Context

Passage 1.

Every Monday, on his way back from work, Bepin Choudhury would drop in at Kalicharan’s in New Market to buy books. Crime stories, ghost stories and thrillers. He had to buy at least five at a time to last him through the week. He lived alone, was not a good mixer, had few friends, and didn’t like spending time in idle chat. Today, at Kalicharan’s, Bepin Babu had the feeling that someone was observing him from close quarters. He turned round and found himself looking at a round faced, meek looking man who now broke into a smile. “I don’t suppose you recognise me.” “Have we met before?” asked Bepin Babu. The man looked greatly surprised. “We met every day for a whole week. I arranged for a car to take you to the Hudroo falls. In 1958. In Ranchi. My name is Parimal Ghose.” “Ranchi?”

Question 1.
What did Bepin do every Monday?
Answer:
Bepin Choudhary bought books of crime stories, ghost stories and thrillers from Kalicharan’s New market every Monday.

Question 2.
Why was Bepin engrossed in reading?
Answer:
Bepin lived alone in his house. He was not a good mixer. He had only a few friends and didn’t like spending time in idle chat.

Question 3.
What was Bepin Babu suspicious of?
Answer:
Bepin Babu felt that somebody was keeping at an eye on him who was observing him.

Question 4.
What did Parimal tell about himself?
Answer:
Parimal Ghose revealed that he met him everyday during his stay in Ranchi in 1958. He had arranged a car for him to take him to the Hudroo falls.

Question 5.
Choose a word/ phrase from the passage which means ‘direst and close contact’.
Answer:
Close quarters.

Passage 2

Was he losing his mind? But how could that be? He was working daily in his office. It was a big firm, and he was doing a responsible job. He wasn’t aware of anything ever going seriously wrong. Only today he spoke for half an hour at an important meeting. And yet… And yet the man knew a great deal about him. How? He even seemed to know some intimate details. The bag of books, wife’s death, brother’s insanity… The only mistake was about his having gone to Ranchi. Not a mistake; a deliberate lie. In ’58, during the Pujas, he was in Kanpur at his friend Haridas Bagchi’s place. All Bepin Babu had to do was write to — no, there was no way of writing to Haridas. Bepin Babu suddenly remembered that Haridas had left with his wife for Japan some weeks ago, and he didn’t have his address.

Question 1.
What was the conflict in Bepin Babu’s mind?
Answer:
Bepin Babu was working in office and he was performing his duties with responsibility. He spoke for half an hour at an important meeting. Yet he was not sure of his mental state.

Question 2.
Where was Bepin Babu in October 1958?
Answer:
Bepin Babu was in Kanpur October 1958 at his friend Haridas Bagchi’s place.

Question 3.
Why did Bepin say ‘No, there was To Haridas’?
Answer:
Bepin wanted to contact Haridas, then he remembered that Haridas had left with his wife for Japan some weeks ago.

Question 4.
What were the ‘intimate details’ that Parimal Ghose was aware of?
Answer:
Parimal Ghose knew about the intimate details about the bag of books, wife’s death, brother’s insanity etc.

Question 5.
Explain ‘losing his mind’.
Answer:
Bepin was initially confident that Parimal mistook him for someone else. But his lie shook him. He started doubting himself.

Passage 3.

Doubtless it was Bepin’s condition which made Chunilal leave without mentioning anything about a job. Paresh Chanda was a young physician with a pair of bright eyes and a sharp nose. He became thoughtful when he heard about Bepin Babu’s symptoms. “Look, Dr Chanda,” said Bepin Babu desperately, “You must cure me of this horrible illness. I can’t tell you how it’s affecting my work.” Dr Chanda shook his head. ‘You know what, Mr Choudhury,” he said. “I’ve never had to deal with a case such as yours. Frankly, this is quite outside my field of experience. But I have one suggestion. I don’t know if it’ll work, but it’s worth a try. It can do no harm.” Bepin Babu leaned forward anxiously.

Question 1.
What did Chunni Lai come for?
Answer:
Chunni Lai visited Bepin’s place to take his help in finding a suitable job for him.

Question 2.
Describe the appearance of Paresh Chanda.
Answer:
Paresh Chandra was a young physician with a pair of bright eyes and a sharp nose.

Question 3.
Why was Bepin Babu desperate?
Answer:
Bepin Babu was desperate to get cure of his horrible illness of forgetfulness.

Question 4.
What was the analysis of Dr. about mental condition of Bepin Babu?
Answer:
Bepin Babu visited the doctor to analyse the medical condition and he could not find anything suspicious in him.

Question 5.
What was the suggestion of his doctor?
Answer:
The doctor suggested him to visit Ranchi. Once again to get real experience he could make out if he had really visited those places.

Passage 4

Getting off the train at Ranchi next morning, he realised at once that he had never been there before. He came out of the station, took a taxi and drove around the town for a while. He realised that the streets, the buildings, the hotels, the bazaars, the Morabadi Hill – with none of these had he the slightest acquaintance. Would a trip to the Hudroo Falls help? He didn’t believe so, but, at the same time, he didn’t wish to leave with the feeling that he hadn’t tried enough. So he arranged for a car and left for Hudroo in the afternoon. At five o’clock the same afternoon in Hudroo, two Gujarati gentlemen from a group of picnickers discovered Bepin Babu lying unconscious beside a boulder. When he came round, the first thing Bepin Babu said was, “I’m finished. There’s no hope left.”

Question 1.
How was he sure that he had not visited Ranchi before?
Answer:
Bepin Babu visited Ranchi by hiring a taxi. He realized that the streets, the buildings, the hotels, the bazaars etc were not familiar at all.

Question 2.
Why did the trip to the Hudroo Falls plan?
Answer:
Bepin Babu was sure that he had not visited the place before. But he did not want to take a chance so he went to Hudroo Falls.

Question 3.
What had happened to Bepin Babu in Hudroo?
Answer:
Bepin Babu was lying unconscious beside a boulder. Two Gujarati gentleman found him.

Question 4.
Why do you think Bepin said ‘I’m finished’?
Answer:
Bepin visited Ranchi with the hope to remember any incident or place to relate his previous trip to Ranchi. But he couldn’t relate anything. He was thus in a state of shock that he had lost his memory.

Question 5.
Why was ‘no hope left’ for Bepin Babu?
Answer:
Bepin Babu lost faith in his memory. He was totally devastated. He worked hard and managed solution by engaging himself in reading books. The false story had so much of impact on his mind that he lost all his hope of leading a normal life.

 Written Under: CBSE

2 Responses to "Bepin Choudhury Lapse of Memory Summary, Extra Questions And Notes"

  1. It helped me a lot, Tommorow Is my English Exam, It would surely help me out!

    ReplyDelete
    Replies
    1. It's Okay! We provide services only to help out others

      Delete

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel